About the speaker

Вера Гоцева: „Темата за смъртта е основна за всеки човек. Всяка социална, религиозна или философска система ни предлага своите интерпретации върху нея, опитвайки се да внесe усещане за смисъл в неизбежното. Всеки артистичен акт е жест, противостоящ на смъртта. Изкуството, и в частност фотографията, предлагат различни начини за разкриване на нашия общочовешки ужас от това, че ще умрем и всичко ще свърши.

Посветих последната над година на изследване на скръбта и загубата, водена от личен мотив - смъртта на баща ми. Срещнах се с много хора, които са загубили или родител, или близък и установих общо пространство на тъгуване. Съзнателната работа върху този проект ме отведе до много интересни въпроси. „Смъртта не е ли най-големият ни учител как да живеем?“, „Как фотографията може да ни помогне да се срещнем със себе си в страха?“ и „Защо единственото смислено изкуство е социално ангажираното?“ са само три от тях.“


Вера Гоцева е учила философия, а после театрална и танцова критика, работила е дълги години като журналист, минала е мениджърски позиции в медиини и рекламни компании, като паралелно с всичко това е развивала най-голямата си страст – фотографията. Вера, добре позната под името Lomovera има дълъг опит с лентови камери. Хваща първият си фотоапарат на три годишна възраст – малко Certo, подарено й от баща й. Фотографската й работа остава скрита за публика дълго време, докато през 2006-а не започва да снима предимно с т. нар. камери-играчки и да публикува снимки онлайн. Блогът й бързо попада в топ 10 на световните сайтове с ломографски снимки. Вера постепенно започва да експериментира с полароидни камери и дигитални фотоапарати.

Днес тя е признато име и зад гърба си има седем изложби, едната от които е в рамките на Barcelona design week през 2014-а. Отделни снимки на Вера са публикувани в Huffington Post, Der Spiegel, Granta, Дневник, Капитал и много други издания. В последната година и половина Вера Гоцева води първите по рода си курсове по мобилна фотография на път – фотоуикенди, в които заедно с курсистите си обикаля непознати места в България. Отделно от тях тя работи усилено в посока фото-терапия, фотографски обучения в корпоративна среда и използването на фотографията като средство за изследване на социални проблеми и развиване на креативното мислене на всеки човек.

Favorite quotes from this talk

No quotes yet. Sign in to tag a quote!

*Crickets* Sign in to add a comment.