It takes a village to preserve what matters.

About the speaker

Vinerea viitoare, 31 mai, cu ocazia temei #PRESERVE, ne bem cafeaua alături de Claudia Apostol, arhitectă și membră fondatoare a Asociaţiei ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie]. Alături de comunitatea locală, ARA coordonează programul de restaurare “Adoptă o Casă la Roșia Montană”. Claudia Apostol este bucureșteancă și a absolvit Facultatea de Arhitectură din București în 2006. Un articol din 2015 o definea drept „portretul voluntarului capabil să-și consume și ultima picătură de energie pentru scopuri caritabile.”

Pentru că a pasionat-o mereu subiectul Roșia Montană și s-a implicat cu o dedicație nemărginită în mișcarea Uniți Salvăm, Claudia, alături de colegii ei de la ARA, au dezvoltat programul Adoptă o Casă la Roşia Montană, prin care doreau să ajute la restaurarea patrimoniului. Scopul lui este de a reda originalitatea satului minier cu ajutorul voluntarilor și a celor care speră la revitalizarea regiunii.

Într-un interviu din 2015, Claudia accentua pasiunea pentru istoricul clădirilor: „Sunt îndrăgostită de case vechi și de posibilitatea revitalizării lor, iar datorită activității ultimilor ani am devenit cumva dependentă de activism, deși termenul nu este tocmai potrivit.”

Claudia crede că e esențial să înțelegem de ce protejarea și modalitățile sustenabile de exploatare ale patrimoniului ar trebui să facă parte din grijile imediate ale proprietarilor de monumente sau de case valoroase. Crede că dacă în Roșia Montană a găsit oameni care și-au iubit casele și locul în care trăiesc, cu siguranță proiecte ca „Adoptă o Casă la Roșia Montană” ar funcționa și în restul țării.

Vino să o întâlnești pe Claudia Apostol vineri în locația partenerului nostru, Institutul Francez, la 8:30 oferim micul dejun și cafea iar la 9:00 ea ne va povesti de ce să păstram valorile și obiectele pe care le prețuim azi pentru generații viitoare.

CMBuc <3 #Mindspace_Bucharest

Favorite quotes from this talk

No quotes yet. Sign in to tag a quote!

*Crickets* Sign in to add a comment.