Željko Božić

Hosted at Lutkovno gledališče Ljubljana


About the speaker

Željko Božić je zagotovo eden od najbolj nagrajevanih domačih koreografov, saj je s svojimi koreografijami osvojil več kot sto medalj na državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih znotraj organizacije IDO (International Dance Organization). Slednja ga je zaradi izjemnih koreografskih dosežkov uvrstila v svojo hišo slavnih.

Začel je kot plealec latinsko-ameriških in standardnih plesov, bil član državne reprezentance, kasneje pa svoje znanje razširjal s tehnikami jazz baleta in show plesa. Nastopal je tudi v predstavah sodobnega plesa. Njegov današnji plesni izraz je povezan s hip hopom in drugimi street plesi. Plesni šoli Kazina je zvest od prvih plesnih korakov.

Svoje znanje nesebično deli že 20 let. Poleg delavnic po Sloveniji je učil tudi na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, na Madžarskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Nemčiji, Avstriji Italiji, Bolgariji, Romuniji, Švici in Veliki Britaniji

V zadnjem času je v koprodukciji Cankarjevega doma in plesne šole Kazina ustvaril plesno predstavo Sanjska služba, na Dolenjskem pa je s Plesnim studijem Novo mesto postavil mladinsko plesno predstavo Junaki z odpada. Pred tem je tam sodeloval pri nastanku plesne predstave Ta nori šolski dan, koreografiral je mjuzikal Sarajevskega vojnega teatra (SARTR) z naslovom Promjena, vse pa se je začelo pred sedmimi leti s predstavo Dejmo narest en šov.

Zelo rad snema tudi kratke plesne filmčke. Zadnji z naslovom Letter je na socialnih omrežjih obkrožil svet, prikazali pa so ga tudi na londonskem festivalu plesnega videa Trans(m)it. Pred tem je bil odmeven tudi video Laying The Tracks.

Nekateri ga poznajo tudi po koreografijah, ki jih je delal za nastope številnim domačim glasbenim izvajalcem (Rebeka Dremelj, Pika Božič, Game Over, Bepop, Unique, Domen Kumer, Anja Rupel, Power Dancers, Sebastian, Nuša Derenda, Manja and Erik, BBT, 4 Play, Sound Attack, Slo Active, Trkaj, Katja Šulc). Z Rebeko Dremelj je nastopal tudi na Evrovizijskem tekmovanju v Beogradu. Pojavil se je v vseh zabavnih televizijskih oddajah (Popstars, Mario, Poglej in zadeni, Brez zapor, Spet doma …).

Additional details

V petek, 24. novembra, se družimo v Lutkovnem gledališču. Ticket si lahko priklikaš v torek, 21. novembra, od 10-ih naprej in dokler jih pač ne zmanjka.