Oltai Kata: Kiből lehet múzsa?

October 18, 9:00am - 9:40am CEST. Hosted at Hold21 Hps Kultszalon

part of a series on Muse


About the speaker

Művészettörténetből és franciából diplomázott az ELTE-n, 2008-ban kezdett dolgozni a Ludwig Múzeum kurátoraként. Olyan tárlatok köthetőek a nevéhez, mint a Gerber Pál-életmű-kiállítás és a Rita Ackermann-kiállítás, de ő koordinálta a Moholy-Nagy László-retrospektívet és a Martin Munkácsi-tárlatot is. Ezt a szakmai csúcsnak számító kurátori széket cserélte szabadúszásra 2012 áprilisában. 2011-ben Nánási László fotográfussal együtt létrehozták az ÁTLÁTÁS projektet. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy 2014-ben ÁTLÁTÁS 2 címmel ismét elindították a programot. Az ő munkája az Arcok című Déri Miklós-könyv, illetve a MissionArt Galériával közösen kiadott, Ujj Zsuzsi fotográfiai munkásságát feldolgozó kötet. Harmadik alkotóként részt vett Borsos Lőrincékkel közösen az Önkritikus portré című kiállítássorozat létrehozásában. 2016-ban Konfekció néven butikot nyitott a VIII. kerületi Víg utcában, ahol használt ruhákat árulnak, ezzel többek közt a tudatos fogyasztást, a divatkritikusságot, az „antikereskedelmi üzletpolitikát” támogatják. Az üzletet a 2016 októberében indított FERi – feminista projektgaléria gazdasági lábának is szánták. Az egykori autószerelő műhelyből kialakított, 18 négyzetméteres, a white-cube kiállítóterektől tudatosan különböző helyszín nem képvisel művészeket, Oltai hívja meg oda az alkotókat.

Additional details

A múzsákat a kultúrtörténet fiatal, akár teljesen meztelen lányok formájában jelenítette meg, akik puszta jelenlétükkel vagy érintésükkel, esetleg csókjukkal termékenyítették meg, az általában , férfi alkotót. Megtermékenyítették, ez a fogalom is képes érzékeltetni a kreatív alkotás, a művészeti gondolkodás erotizált voltát, mely legtöbbször nem ugyanazt a pozíciót kínálta fel a nőknek, mint a férfiaknak. A hatvanas évek végén azonban történt egy kultúrtörténeti fordulat és elindult a szerepek és az ábrázolás kritikája, kiegyenlítése és ezzel az alkotás és a művészet más típusú értelmezése. 

Kapunyitás 8:30-kor, az előadás pedig pontosan 9-kor kezdődik. Gyertek időben, beszélgessünk reggeli közben! (🥐❤️ Marmorstein Pékség.)