About the speaker

Реално, сюрреално и виртуално. По какъв начин технологичната рамка променя дискусията за ролята на твореца днес? В презентацията си Момчил Алексиев разказва за връзката между тези три термина, как можем да говорим за виртуалното тук и сега, и показва примери от практиката си в сферата на киното, театъра и образованието.

Момчил Алексиев е роден в София през 1984г. През 2008 завършва бакалавърска степен със специалност “Науки за спектакъла” в университета “Ла Сапиенца” в Рим. От 2007 година насам работи по собствени филмови проекти и е сценограф на театрални постановки в Италия, Обединеното Кралство, България и Холандия. Като съосновател на “Aesop Studio” (от 2009 година насам), насочва работата си към търсене на нови органични връзки между пърфомънс, кинематографично пространство и видео прожекции. През 2015 завършва магистърската програма на Холандската филмова академия, където се фокусира върху въпроса за “Състоянието на зрителство в контекста на потапящото (immersive) кино”.

Момчил режисира късмоетражни 360° филми показвани на фестивали като “VR Days Europe” и “GoShort” в Холандия и “Sofia International Film Festival” в България. Основател е на първия български мийтъп за виртуална реалност “VR Lab BG”. От началото на 2015 води лекции и практически курсове на тема “Кино и виртуална реалност”.

Favorite quotes from this talk

No quotes yet. Sign in to tag a quote!

*Crickets* Sign in to add a comment.