MONDO: Képes vagy megvédeni magad!

Hosted at A66

part of a series on Equality


Additional details

Az újrainduló CreativeMorningsBudapest első előadója Katona Éva, a TASZ kreatív tanácsadója, és a MONDO néven futó projekt programfelelőse. Ha érdekel, hogyan tud a társadalmi felelősségvállalás szakmailag, üzletileg és vizuálisan is végiggondolt menő termékké válni, akkor ott a helyed jövő pénteken!

De mi van a háttérben? A világ egyik leginnovatívabb design területe most a jogvizualizáció – a TASZ pedig olyat dobott ebben, amiért bárhol kalapot emelnének: megalkották a csodaszép MONDO nevű társasjátékot, ami arra tanítja meg a gyerekeket, hogyan tudják felismerni az olyan helyzeteket, amikor korlátozzák a jogaikat, illetve hogyan tudják az ilyen helyzetekben a jogaikat érvényesíteni. A kártya eredetileg fogyatékkal élő gyerekeknek készült, de tíz témája között sok olyan is szerepel, ami elengedhetetlenül fontos lehet az ép gyerekeknek is. A lényeg: a kicsik már az iskolában kezdjenek el bizonyos helyzetekről beszélni, tanulják meg, melyek azok a szituációk, amelyekben a jogaik sérülhetnek és képesek legyenek magukat ezekben megvédeni.

A játék kiegészítéseként a TASZ a CuLTR-rel közösen felépített egy egyszemélyes stand-up show-t, az előadás alapján pedig elkészült egy interaktív animáció, ami okostelefonokon és táblagépeken ingyen elérhető a BOOKR Kids Mesetárában.

A projekt szakmai partnere a halmozottan fogyatékos gyerekeket nevelő Csillagház Általános Iskola. A MONDO grafikai tervezője Hitka Viktória.