Dr. Köves Alexandra: Vissza a jövőből

February 28, 9:00am - 9:40am CET. Hosted at Hold21 Hps Kultszalon

part of a series on Invest


About the speaker

Ökológiai közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. A fejlesztéspolitikában eltöltött másfél évtized vetett fel benne olyan kérdéseket, amely a gazdaság és társadalom fejlődésére vonatkozó alapvetéseket kérdőjelezte meg. Leginkább olyan jövőkutatásokban vesz részt, amely azt vizsgálja, hogy hogyan lehetne környezetileg fenntarthatóbb és társadalmilag igazságosabb rendszereket létrehozni. Hitvallása szerint az, hogy hogyan gondolkodunk a jövőről, mit tartunk lehetségesnek, vagy lehetetlennek nagyban meghatározza, hogy mit tudunk vagy akarunk a jelenben megtenni, vagy épp nem megtenni.

Local partners

Additional details

Az elmúlt évben mintha az emberiség felébredt volna Csipkerózsika álmából és rádöbbent, hogy komolyabb változtatás nélkül nem csak a környezetének, hanem önmagának is komoly kárára válik. Most azonban tömegesen nézünk szembe azzal a bizonytalansággal, hogy ha arra már nem mehetünk, amerre eddig haladtunk, akkor mégis merre. Annak érdekében, hogy ebből a dermedtségből kitörhessünk új narratívák kellenek. Meg kell értenünk, hogy mik azok a társadalmi jelenségek, amelyek elvezettek idáig; meg kell tudnunk kérdőjelezni azokat az alapvetéseket, amelyek eddig kapaszkodót nyújtottak, és be kell fogadnunk olyan új irányokat és gondolatokat, amelyek kivezethetnek ebből a válságból. Ehhez viszont alternatív, pozitív jövőképre van szükség. A Nemnövekedés (Degrowth) ezzel foglalkozik: békés úton lebontani a régi gazdasági és társadalmi működésünk alapjait és elindulni egy környezetileg és társadalmilag igazságosabb irányba.

Kapunyitás 8:30-kor, az előadás pedig pontosan 9-kor kezdődik. Gyertek időben, beszélgessünk reggeli közben! (🥐❤️ Marmorstein Pékség.)