About the speaker

Este sfârșitul lunii și asta însemnă că ne pregătim de un nou CreativeMornings, sub umbrela temei globale #END. O tema ca asta nu poate fi confruntata decât prin a invita pe cineva care a întâmpinat cu creativitate și forță noțiunea de ‘sfârșit’. Vă invitam, astfel, vinerea viitoare, să o cunoașteți pe Iris Spiridon.

Iris Spiridon este un spirit nonconformist și este cunoscută ca regizoare de teatru și scenaristă. Ea s-a afirmat și ca actriță în filmul “Un print și jumătate”. Filmul reprezintă cel mai personal proiect al său pentru care a scris scenariul împreună cu regizoarea Ana Lungu, și în care joacă rolul principal alături de István Téglás, Marius Manole și László Mátray. Povestea din “Un print” își extrage forță din revelații intime, din importanța pe care Iris o acordă prieteniei, din speranțele și fanteziile care ne clădesc, tuturor, destinul.

Tema ‘sfârșitului’ este omniprezenta în întreg repertoriul lui Iris Spiridon. Ea o abordează cu un amestec de sensibilitatea și perversiune unică pe scena teatrală din România. Astfel în Psycho - piesă produsă de Teatrul Apollo 111 și inspirată de filmul eponim al lui Hitchcock - regizoarea se joacă abil cu iminența sfârșitului.

Ea pleacă adesea de la texte de ficțiune existente pe care le transformă și le pune în scenă în mod subiectiv ca pe o reflectare a propriilor pasiuni și sentimente. Defapt, toate spectacolele semnate de Iris sunt o incursiune în universul ei intim. Toate aceste spectacolele ar spune “o poveste despre iubire și despre până unde poți merge ca să-ți împlinești fanteziile.” Care e sfârșitul?!…

<< Este unul dintre puținii regizori de teatru din generația ei care nu a ales calea spectacolelor cu umor facil și nu face niciun fel de compromis de dragul comercialului. Spectacolele ei au o amprentă aparte. Se simte foarte confortabil în zona ei de nișă și mărturisește că "deviza mea este să fac spectacolele pe care aș vrea eu să le văd". >> Mai multe despre viziunea lui Iris Spiridon puteți citii în acest interviu detaliat pentru HotNews: http://bit.ly/2XSjJse

Absolventă a Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică - Regie de teatru. Printre piesele regizate de Iris Spiridon se află: Hedwig and the Angry Inch, Midnight chat with Sylvia Plath, Ziua în care a dispărut soarele, și Psycho.

Favorite quotes from this talk

No quotes yet. Sign in to tag a quote!

*Crickets* Sign in to add a comment.