Only modernity knows tradition

“Only modernity knows tradition”

About the speaker

Horia-Roman Patapievici este unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi intelectuali români. Scriitor, fizician, filosof şi eseist român, H.-R. Patapievici a influențat puternic imaginea culturii române în lume prin reformarea Institutului Cultural Român (2005-2012) și transformarea sa într-o rețea internațională de diplomație culturală bazată pe susținerea eficientă a proiectelor artistice de valoare, pe diversitate și incluziune, pe atragerea publicurilor străine și deschiderea către piețele culturale occidentale. A fost, de asemenea, un membru marcant al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, insistând pe cât mai multă transparență privind accesul public la dosarele poliției politice comuniste.

Fost director al revistei “Idei în Dialog” (2004-2009), realizator TV al emisiunilor “Idei în libertate” și “Înapoi la argument” găzduite de TVR, profesor de istoria științei și istoria ideilor la Universitatea București și membru al mai multor organizații neguvernamentale cu caracter civic, cultural sau academic (Grupul pentru Dialog Social, Uniunea Scriitorilor, PEN Club, Societatea Academică Română, Grupul de Cercetare a Fundamentelor Modernităţii Europene, Institutul Ludwig von Mises România), H.-R. Patapievici este în prezent președintele casei de licitație Artmark și cercetător independent al istoriei ideilor.

Printre cărțile pe care le-a publicat: “Cerul văzut prin lentilă” (1995), “Zbor în bătaia săgeţii” (1995), “Politice” (1996), “Omul recent” (2001), “Ochii Beatricei” (2004), “Discernământul modernității” (2004), “Despre idei şi blocaje” (2007), “Ultimul Culianu” (2010); “O idee care ne sucește mințile (2014), "Partea nevăzută decide totul” (2015), “Două eseuri despre paradis” (2018).

Favorite quotes from this talk

No quotes yet. Sign in to tag a quote!

*Crickets* Sign in to add a comment.